ECO ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣECO-DICTIONARYΔΑΠΕΔΑ

Γιατί να επιλέξουμε οικολογικά δάπεδα

φιλικά προς το περιβάλλον δάπεδα
μέρος 1

Εάν σκέφτεστε ότι η τοποθέτηση ενός κεραμικού δαπέδου ή ενός δαπέδου από ξύλο θα φτάσει τον προϋπολογισμό σας στο κόκκινο και είναι ο μόνος λόγος που δεν είστε κοντά στον οικολογικό τρόπο σκέψης σας έχουμε καλά νέα. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να γνωρίζουν για τα πλεονεκτήματα της οικολογίας στις μέρες μας, έχει υπάρξει μια αύξηση στη ζήτηση για τα οικολογικά δάπεδα. Αυτό οδήγησε στην επανεμφάνιση ξεχασμένων υλικών στην αγορά του δαπέδου- λινέλαιο, φελλός κ.α.- καθώς και στην υποστήριξη των ήδη υπαρχόντων όπως τα ξύλινα δάπεδα που δεν τα έχουν επεξεργαστεί με χημικές ουσίες, τοξικά μυκητοκτόνα, λούστρα κ.λ.π.

Στην αγορά πλέον υπάρχει μια μεγάλη επιλογή από δάπεδα με μειωμένο ποσοστό πτητικών οργανικών ουσιών, που εκτός από ασφαλή, δεν επιβαρύνουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον, είναι επιπλέον οικονομικά αλλά και αισθητικά κομψά. Καλά νέα για την υγειά σας και την τσέπη σας! Τα συμβατικά δάπεδα δεν αποτελούν μόνο κακό για το περιβάλλον, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας και της οικογένειας σας. Όταν τοποθετούμε από τοίχο σε τοίχο συνθετικό τάπητα π.χ. συνήθως στις κουζίνες, η τοξικότητα του χώρου είναι στα ύψη-απελευθερώνονται με τους υδρατμούς χημικά πολύ ανθυγιεινά για την ανθρώπινη υγεία (Η σημαντικότερη από αυτές τις ουσίες είναι πτητικές οργανικές ενώσεις ( VOCs ) , μια ευρεία κατηγορία χημικών ουσιών που προκαλούν ναυτία , νευρική βλάβη , ακόμη και καρκίνο)

Τα συνθετικά δάπεδα, σύσταση τους βασίζεται επίσης σε πετρελαϊκούς πόρους, και η κατασκευή τους δημιουργεί διοξίνες – ενώσεις που θα χρειαστούν δεκαετίες για να απορροφήσουν και έχουν συνδεθεί με προβλήματα αναπαραγωγής . Ακόμα και ξύλινα δάπεδα μπορούν να μολύνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, όταν έχουν τοξικά τελειώματα και συντηρητικά . Και δεδομένου ότι η συγκομιδή γίνεται ταχύτερα από ότι η αναγέννηση των δασών, το δημοφιλές υλικό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο μία από τις καλύτερες άμυνες μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή : το οξυγόνο που παράγουν τα δάση…

http://www.marthastewart.com/287163/eco-flooring

Πηγή φωτογραφίας: www.ecofriendlyflooring.com