ECO ΑΡΘΡΑ

Η καθοριστική συμβολή της αρχιτεκτονικής στην αναπηρία κάθε μορφής

Η αναπηρία δεν είναι απλώς ένας περιορισμός για λίγους ανθρώπους, στην πραγματικότητα, είναι ένα μέρος της ανθρώπινης ζωής που ο καθένας μπορει να βιώσει κάποια στιγμή, προσωρινά ή μόνιμα.

Τι καταλαβαίνουμε με τον όρο αναπηρία; Η αναπηρία δεν είναι απλώς ένας περιορισμός για λίγους ανθρώπους, στην πραγματικότητα, είναι ένα μέρος της ανθρώπινης ζωής που ο καθένας μπορει να βιώσει κάποια στιγμή, προσωρινά ή μόνιμα. Ίσως αναρωτιέστε τι κοινό έχουν οι αναπηρίες με την αρχιτεκτονικη, αλλά η αρχιτεκτονική δεν αφορά την ανθρώπινη άνεση; Και τι σημαίνει Αρχιτεκτονική & Σχεδιασμός για άτομα με ειδικές ανάγκες;

Η αρχιτεκτονική έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για τον χρήστη, για να το βιώσει. Έχουν γίνει έργα από αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο για άτομα με διαφορετική αναπηρία. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στοχεύει στην προώθηση, προστασία και διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων τους καθώς και του σεβασμού τους. Πόσες φορές όμως έχουμε παρατηρήσει την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, έχουμε σκεφτεί την προσβασιμότητα ή την ευκολία μετακίνησης τους;

Υπήρξαν εξελίξεις σε διάφορες χώρες σχετικά με τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου το υπάρχον σύστημα τραμ έγινε προσβάσιμο με την ενσωμάτωση μικρών ράμπων σε στάσεις που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το υψος  των οχημάτων. Το Πεκίνο, η Κίνα και το Νέο Δελχί της Ινδίας με τα λεωφορεία ‘χαμηλης σταθμης’ αύξησαν την ευκολία μετακίνησης για τους χρήστες με ειδικές ανάγκες.

Ο ρόλος των αρχιτεκτόνων στην αναπηρία

Οι αρχιτέκτονες έχουν προωθήσει τη δημιουργία ευαισθητοποίησης σχετικά με την αναπηρία. Ένα τέτοιο γεγονός έλαβε χώρα το 2013, όπου αρχιτέκτονες όπως οι Zaha Hadid Architects, Adjaye Associates, MODELS και πολλοί άλλοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση φιλανθρωπίας σε μια δημοπρασία των «Miniature Buildings», όπου παρουσίασαν μικροσκοπικά σπίτια σχεδιασμένα από αυτούς.

Υπήρξαν πολλές αρχιτεκτονικές κατασκευές που υποστηρίζουν τα άτομα με αναπηρία. Ένα τέτοιο κομμάτι είναι μια κατοικία που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright το 1952, το Laurent House. Αν και ήταν το μόνο κτήριο που κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα για άτομα με ειδικές ανάγκες, το μονοώροφο σπίτι της Ουσονίας πρόκειται σύντομα να μετατραπεί σε μουσείο. Επίσης, τα τελευταία χρόνια, σε ολον τον κοσμο έχουν γίνει κάθε είδους αναλογες κατασκευές με επίκεντρο τα κέντρα υγείας έως τα σχολεία ή τις κατοικίες .Μια τέτοια ενδιαφέρουσα κατοικία, που κατασκευάστηκε τέσσερις δεκαετίες μετά το Laurent House του Frank Lloyd, ήταν μια κατοικία του Rem Koolhaas, με τίτλο Maison Bordeaux.

Πηγη αρθρου: https://www.arch2o.com/architecture-design-disabled