ECO ΑΡΘΡΑ

Κεντρικη Βιβλιοθηκη, Ελσινκι

Κεντρικη Βιβλιοθηκη, ή ένα σπίτι της λογοτεχνίας, της τεχνολογίας, αλλα και της μουσικής & του κινηματογράφου, Ελσινκι

Αν οντως οι βιβλιοθήκες στο Ελσίνκι είναι η δεύτερη δημόσια υπηρεσία με την υψηλότερη βαθμολογία μετά το πόσιμο νερό, τοτε δεν είναι καθολου τυχαιο ότι η συγχρονη αυτη κατασκευη αποτελει ένας πόλος ελξης για τη γνώση, τη μάθηση και την ισότητα.

Mια μεγαλη συγχρονη βιβλιοθηκη με είκοσι χρόνια στον προγραμματισμό, η κεντρική βιβλιοθήκη του Ελσίνκι πρόκειται για μια τεράστια, ρέουσα δομή ξύλου και γυαλιού που βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση στο κέντρο της πόλης, ακριβώς απέναντι από το φινλανδικό κοινοβούλιο.

Όμως, ενώ το κτίριο του κοινοβουλίου είναι ένα αυστηρό και επιβλητικό κομμάτι γρανίτη, η νέα βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε από τη φινλανδική εταιρεία ALA Architects ως μια φιλόξενη, κυματοειδής δομή, καλωντας τους ανθρώπους μέσα σε μια “ζεστή αγκαλιά”

Η πρωτοποριακή εγκατάσταση διαθέτει επίσης στούντιο για παραγωγή μουσικής και βίντεο, κινηματογράφο και εργαστήρια που περιέχουν 3D εκτυπωτές,  όλα δωρεάν για το κοινό.

Το Oodi θα έχει χωρους για μελέτη με ησυχια,  αλλά δεν θα υπάρχει η απολυτη σιγη, όπως συμβαίνει στις βιβλιοθήκες. Οι χρήστες μπορούν να κατασκευάσουν πράγματα σε εργαστήρια εξοπλισμένα με εργαλεία, να δανείζονται μουσικά όργανα ή να παίζουν παιχνίδια σε κονσόλες.

Επισης πολύ σημαντικο η απόφαση της βιβλιοθήκης να μην χωρίσει το τμήμα των παιδικων βιβλιων από τα  βιβλία ενηλικων. ‘Πιστεύω ότι ο θόρυβος που φέρνουν τα παιδιά σε αυτό το πάτωμα είναι θετικός θόρυβος, ακούμε το μέλλον και απολαμβάνουμε ότι έχουμε παιδική και ενήλικη λογοτεχνία στον ίδιο όροφο χωρίς τοίχους ενδιάμεσα », δήλωσε η κ. Vanttinen.”Η ακουστική έχει προγραμματιστεί πραγματικά καλά, έτσι ακόμα κι αν οι άνθρωποι φωνάζουν στο ένα άκρο, δεν μπορείτε να τους ακούσετε στο άλλο άκρο”, πρόσθεσε.

Πηγη: www.archdaily.com