ECO ΑΡΘΡΑ

Κριτήρια αξιολόγησης οικολογικών δομικών υλικών και προϊόντων

Τα υλικά, τα προϊόντα και οι τεχνολογίες δόμησης παρουσιάζουν μια τεράστια ποικιλία, που αναπτύσσεται διαρκώς και με ταχύτατους ρυθμούς. Η εποπτική αντίληψη καθώς και η εξειδικευμένη γνώση των ειδών που προσφέρει η αγορά και που αυξάνονται καθημερινά, είναι δύσκολη για τους κατασκευαστές, τους μηχανικούς και τους τεχνικούς της οικοδομής, πολύ δε περισσότερο για τους χρήστες των κτηρίων.

Η αξιολόγηση των ιδιοτήτων υλικών και προϊόντων πρέπει να συνδυάζει δύο βασικές κατηγορίες κριτηρίων:

  • Την χρηστικότητά τους: Περιλαμβάνει την ευκολία εφαρμογής και χρήσης, τις μηχανικές και φυσικές τους ιδιότητες, το χρόνο ζωής τους και το κόστος τους.
  • Το οικολογικό τους αποτύπωμα: Περιλαμβάνει τις επιπτώσεις της παραγωγής και χρήσης τους στις περιβαλλοντικές ισορροπίες, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρώπινη υγεία, αφού τα κτήρια αποτελούν το κέλυφος ζωής των ανθρώπων.

 

Οι κύριες πηγές γνώσης των ιδιοτήτων των υλικών είναι:

  • Τα ισχύοντα κανονιστικά θεσμικά πλαίσια.
  • Η επιστημονική έρευνα, κατάρτιση και υποστήριξη των ειδικών του κτηριακού τομέα.
  • Η επαλήθευση μέσα από την εμπειρία των εφαρμογών.
  • Η διαφήμιση των εταιριών παραγωγής και διακίνησης υλικών και προϊόντων.

Η αξιολόγηση ποιότητας των οικοδομικών υλικών, προϊόντων και τεχνολογιών, δεν μπορεί να θεωρείται έγκυρη και αξιόπιστη, εάν δεν περιλαμβάνει, εκτός από τις χρηστικές τους ιδιότητες, τα κριτήρια των περιβαλλοντικών τους ιδιοτήτων και των επιπτώσεών τους στην υγεία.

Βασικά κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα υλικό ή προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον και τους χρήστες του είναι:

  • Ποσότητα εμπεριεχόμενης ενέργειας
  • Επάρκεια φυσικών πόρων προέλευσης
  • Ανακυκλωσιμότητά
  • Συμβατότητά με την υγεία και το περιβάλλον

Η αξιολόγηση και βαθμονόμηση των οικοδομικών υλικών και προϊόντων με τη σύνθεση των παραπάνω κριτηρίων, απεικονίζει το τελικό οικολογικό τους αποτύπωμα, όμως δεν αποτελεί σήμερα καθιερωμένη μεθοδολογία. Οι διαθέσιμες έγκυρες ερευνητικές πηγές είναι σε παγκόσμιο επίπεδο αρκετά περιορισμένες. Τα επίσημα ισχύοντα θεσμικά πλαίσια είναι συντηρητικά, διστακτικά και πολύ συχνά αρνητικά, ιδιαίτερα όταν πρέπει να αντιπαρατεθούν σε παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτικά συμφέροντα.

Η διάσταση όμως, που αποκτούν σήμερα οι καταστροφικές περιβαλλοντικές ανατροπές καθώς και η αδυσώπητη βούληση των ανθρώπων για επιβίωση προδιαγράφουν ότι τα περιβαλλοντικά κριτήρια θα αποτελέσουν στο μέλλον τον κυρίαρχο παράγοντα αξιολόγησης των υλικών και προϊόντων στον κτηριακό τομέα, όπως και σε όλους τους τομείς της παραγωγής και της κατανάλωσης.

 

Πηγη: ανελιξις