ECO ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΥΦΑΣΜΑΤΑ

Νέα γενιά υφασμάτων

Το Βαμβάκι καλύπτει το 2,5% των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον κόσμο και χρησιμοποιείται το 16% των εντομοκτόνων στον κόσμο, περισσότερο από κάθε άλλη καλλιέργεια. Ένα τυπικό συμβατικό t-shirt από βαμβάκι χρησιμοποιεί περίπου 150 γραμμάρια έντονα τοξικά φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα: αυτό είναι το μέγεθος από ένα φλιτζάνι ζάχαρης. Τα υπολείμματα των εντομοκτόνων παραμένουν στις ίνες βαμβακιού, ακόμη και μετά το πλύσιμο και απορροφάται από το δέρμα. Από τα προϊόντα που βάζουμε ή ακουμπαμε πανω στο σώμα μας το 60% απορροφάται από το δέρμα μας, ενώ τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε αυτούς τους κινδύνους, γιατί το δέρμα τους είναι 5 φορές πιο λεπτό.

image001Έτσι, επιστήμονες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό την έρευνα για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς υφασμάτων τα οποία θα κατασκευάζονται μεν με τεχνητό τρόπο, χωρίς όμως να χάνουν τον φυσικό τους χαρακτήρα. Θα πρόκειται για απολύτως οικολογικά υφάσματα, αφού για την κατασκευή τους δεν θα απαιτείται κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, ενώ, αν το εγχείρημα επιτύχει πλήρως, θα είναι και βιοδιασπώμενα. Mάλιστα, ομάδα επιστημόνων προσπαθεί να δημιουργήσει υφάσματα από αγροτικά απόβλητα που θα αντικαταστήσουν τα συνθετικά υλικά από υπο-προϊόντα του πετρελαίου. Ετσι, αντί για νάιλον θα έχουμε, για παράδειγμα, βαμβάκι ρυζιού.
Το οργανικό βαμβάκι είναι μια καθαρή και βιώσιμη εναλλακτική λύση στο συμβατικό βαμβάκι. Δεν περιέχει τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία και τη μεταποίηση του συμβατικού βαμβακιού. Με την χρήση προϊόντων από οργανικό βαμβάκι αποφεύγετε να εκθέσετε το σώμα του μωρού σας σε χημικές ουσίες όπως το λαουρυλοθειϊκό Νάτριο, parabens, φορμαλδεΰδη, και χημικών βαφών και συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος. Ετσι η πιστοποίηση Oko δεν αρκεί, θα πρέπει να ψαξετε να μην περιέχει συνθετικά υλικά και μη-βιολογικα υλικα.

 

Πηγή : http://www.hellenicnexusmag.com/free-content/64-fabrics

Πηγή φωτογραφίας: http://www.raystitch.co.uk/