ECO ΑΡΘΡΑINFO & ISPOΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ

Παιδικο Γυμναστηριο με βιοκλιματικη αρχιτεκτονικη, Gammel Hellerup, BJARKE INGELS GROUP, Δανια

Images: www.big.dk © Jens Lindhe

 

Οι αρχιτέκτονες του BIG (BJARKE INGELS GROUP) ανελαβαν την ενσωμάτωση μιας νέας αθλητικής αίθουσας στην περιοχή του παλιού σχολείου, σε αυτό το ανώτερο αθλητικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

 

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, χτίστηκε ένα ευρύχωρο κτίριο για αθλητική χρήση και διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων. Το κτίριο έχει καμπύλη ξύλινη οροφή, η οποία λειτουργεί ως βάση τόσο για τους εσωτερικούς όσο και για τους εξωτερικούς χώρους. Το καλυμμένο με χορτάρι τμήμα της οροφής παρέχει έναν ανεπίσημο κοινωνικό χώρο για συναντήσεις. Αυτό το τμήμα της στέγης συνδέει όλα τα κτίρια του σχολείου σε ένα ενιαίο συγκρότημα.

 

Ο υπερσύγχρονος φωτισμός και ο κλιματισμός μέσα στην αίθουσα δημιουργούν ένα εξαιρετικό μικροκλίμα. Η γεωθερμική θέρμανση χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του υπόγειου αθλητικού χώρου – χρησιμοποιήθηκε η λεγόμενη εναλλακτική τεχνολογία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ανεξάντλητες πηγές θερμότητας χωρίς να προκαλεί βλάβες στο περιβάλλον.

 

Το γεωθερμικό σύστημα θέρμανσης λειτουργεί με αντλία θερμότητας, η οποία λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, όπως το μέσο ψυγείο / καταψύκτη. Εάν όμως ένας καταψύκτης αντλεί θερμότητα από το εσωτερικό του δωματίου, τότε η αντλία αντλεί θερμότητα από το περιβάλλον και στη συνέχεια το χρησιμοποιεί για να θερμάνει το κτίριο.

 

Απαιτείται μόνο ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας και η αντλία λειτουργεί με πολύ λιγότερη ενέργεια από αυτήν που παράγει. Ένα σύστημα γεωθερμικής θέρμανσης παρέχει μια φιλική προς το περιβάλλον λύση: δεν υπάρχει καύση, επομένως δεν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα παραπροϊόντα καύσης.

 

Επιπλέον, το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει τη χρήση παθητικής τεχνολογίας ηλιακής ενέργειας. Αυτή η τεχνολογία, σημαίνει ότι τα παράθυρα, οι τοίχοι και η οροφή απορροφούν, αποθηκεύουν και διανέμουν ηλιακή ενέργεια κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, -θέρμανση- και παρέχουν προστασία κατά των ακτίνων του ήλιου το καλοκαιρι. Το φως, για παράδειγμα, διεισδύει στην αθλητική αίθουσα μέσα από τα κενά μεταξύ της ξύλινης επιφάνειας της στέγης, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.