ECO ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΦΩΤΙΣΜΟΣ

Πως μια καταλληλη μελετη φωτισμου επηρρεαζει & καθοριζει το θεραπευτικο ρολο της αρχιτεκτονικης στα Νοσοκομεια, Νοσοκομειο για Παιδια EKH CHILDREN HOSPITAL

Καθοριστικό ρολο για να χαρακτηριστει ένας αρχιτεκτονικος σχεδιασμος ενός χωρου ολοκληρωμενος είναι η κατανοηση της λειτουργιας του

Κάθοριστικο ρολο για να χαρακτηριστει ένας αρχιτεκτονικος σχεδιασμος ενός χωρου ολοκληρωμενος είναι η κατανοηση της λειτουργιας του.  Εάν δεν κατανοηθει πληρως οτι ο χωρος εχει μια δυνατη αλληλεπιδραση με τον χρηστη και συγχρονως να αναγνωρισουμε τις εξειδικευμενες αναγκες και στοχους που εχουμε από ένα χωρο, δεν θα οδηγηθουμε ποτε σε χωρους που να συμπληρωνουν την ποιοτητα ζωης των χρηστων.

Συγκεκριμενα για τα νοσοκομεια αλλα και γενικα για χωρους υγειας, ο ενας και μοναδικος ρολος τους είναι θεραπευτικος. Η καταλληλη αρχιτεκτονικη συντελει βαθια στο να εχουμε επισπευση της θεραπειας και της αναρρωσης του ασθενη. Στην περιπτωση των Νοσοκομειων για Παιδια, προσθετοντας  τις αρχες ενός παιδοκεντρικου σχεδιασμου, εχουμε ολοκληρωμενους χωρους με σημαντικη θεραπευτικη δραση.

Μια πο τις βασικες αρχες του παιδοκεντρικου σχεδιασμου, είναι η ορθη χρηση του φυσικου και τεχνητου φωτισμου και στο ρολο του φωτος στον ανθρωπο και ειδικα σην παιδικη ηλικια- εχουμε ξαναμιλησει γι αυτό σε προηγουμενα αρθρα-.

Στο συγκεκριμενο εργο εχουμε την εφαρμογη αυτης της συγκεκριμενης θεωριας ποικιλοτροπως: η χρήση έμμεσου φωτός σε όλους τους διαδρόμους του νοσοκομείου διασφαλίζει ότι οι μικροί ασθενείς δεν θα ενοχληθούν από την ενόχληση της υπερβολικής φωτεινότητας, κάθε δωμάτιο είναι διακοσμημένο με διαφορετικό χρώμα και τοποθετημένο πάνω από το κρεβάτι είναι ένας διαφορετικος αστερισμός που λάμπει στο σκοτάδι με μια προσαρμοσμένη λάμπα για να παρέχει τόσο τον τυπικό φωτισμό όσο και το επίπεδο φωτισμού που είναι κατάλληλο για έναν καλό ύπνο, η χρηση κρυφου φωτισμου σε επιλεγμενα σημεια, η σωστη διαχειριση του φυσικου φωτισμου κ.α.

Όλα τα παραπανω συνδυασμενα με τον αφαιρετικο & καμπυλογραμμο αρχιτεκτονικο σχεδιασμο των χωρων, δημιουργουν ένα υπεροχο αποτελεσμα στη ζωη των μικρων ασθενων (αλλα και στους εργαζομενους, στους κηδεμονες κλπ), στην παραμονη τους στο θεραπευτικο κεντρο, δηλαδη στο Νοσοκομειο.

Credits:- Σχεδιασμος Μελετης Φωτισμου – Nopporn Sakulwigitsinthu

Πηγη αρθρου: https://architizer.com/blog/projects/ekh-children-hospital