ΠΑΙΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟΠΑΙΔΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας με τον κατάλληλο σχεδιασμό του παιδικού δωμάτιου

Αυτοπεποιθηση: πιστευω στον εαυτο μου, πιστευω ότι αξιζω, μπορω να τα καταφερω μονος μου! Η βαση για την υγιή εξελιξη του ανθρωπου. Μεγαλωνοντας παιδια, η μονη, προσδοκια που θα μπορουσαμε να εχουμε, είναι να μεγαλωσουν ισορροπημενα, ώστε να μπορεσουν ως υγιεις ενηλικες πια, να διαχειριζονται θεματα της καθημερινοτητας τους με επιτυχια.

Μια από τις βασικες παραμετρους που συντελουν  στην αναπτυξη των παιδιων, είναι ο χωρος που μεγαλωνουν. Είναι γνωστο ότι ο κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για τα παιδιά μας είναι αυτός που προσφέρεται και ενισχύει τις ανάγκες των παιδιών για κίνηση, έκφραση, δημιουργία, αυτονομία, μάθηση και περιλαμβάνει τα κατάλληλα ερεθισματα, ώστε να μπορει να συντελεσει στην διαμόρφωση ενός μελλοντικού χαρακτήρα με αυτοπεποίθηση, αυτοσεβασμό, αυτοεκτιμηση και αυτονομια, δηλαδη την βαση για εναν ευτυχισμένο ενήλικα.

Πως ειναι ένα παιδικο δωματιο που συμβαλλει στην ενισχυση της αυτοπεποιθησης των παιδιων μας:

  1. Γνωση των αναπτυξιακων σταδιων των παιδιων: αν δεν γνωριζουμε τις βασικες αναπτυξιακες αναγκες κάθε ηλικιας, πως θα τις καλυψουμε;
  2. Λειτουργικοτητα: Η ορθη διαρρυθμιση και διαταξη των επιπλων, από έναν ειδικο, μας δινει την δημιουργια  χωρου για  την σωστη κυκλοφορια στο δωματιο και όχι μονο. Ετσι βοηθαμε το παιδι να μπορέσει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο περιβάλλον του, βοηθαμε στο να αποκτήσει την πρωτοβουλία και την δική του επιλογή για το τι θα κάνει μέσα στο χώρο που κινείται και ζει. Διαμορφωνοντας γωνίες ανάλογα με τις δραστηριότητες τους,  το παιδί έχει στο περιβάλλον του όσα έχει ανάγκη ανάλογα με την ηλικία του (λίγα, από καλά υλικά, με συχνές εναλλαγές για τα πρώτα 6 χρόνια), ετσι μπορεί να επιλέξει ελεύθερα από ένα περιβάλλον που πριν από το ίδιο, έχει κάνει τις ασφαλείς επιλογές ο ενήλικας
  3. Ασφαλεια. ‘Χαμηλωστε’ στο υψος του παιδιου…θα ανακαλυψετε τον κοσμο του αλλα και τους κινδυνους που κρυβει! Η διαμορφωση ενός περιβαλλοντος με ασφαλεια, δινει την δυνατοτητα για μεγαλυτερη ελευθερια κινησεων, αρα περισσοτερη προσωπικη εξερευνηση, περισσοτερη αυτονομια, περισσοτερα επιτευγματα…μεγαλυτερη αυτοπεποιθηση. Μην πεσετε στην παγιδα των υπερβολων, ένα περιβαλλον γεματο απαγορευσεις, δημιουργει το αντιθετο αποτελεσμα.
  4. Οργανωση. Αποφευγουμε το χαοτικο περιβαλλον, το βοηθαμε  ετσι να επιλεξει με ευκολια αυτό που θελει. Ειδικα σε ηλικιες κατω των 6, που δεν υπαρχει ανεπτυγμενη η ικανοτητα της συγκεντρωσης κ μπορει ευκολα να αποσπαστει η προσοχη τους με πολλα ερεθισματα. Η σωστη οργανωση παιχνιδιων κατά ομαδες, βιβλιων και ρουχων  σε υψος προσβασιμο γι αυτό, το βοηθαμε να αυτοεξυπηρετειται, ενισχυοντας σημαντικα το αισθημα της αυτοπεποιθησης. Π.χ. μια ογκώδη βιβλιοθήκη ή ράφια στο ύψος των ενηλίκων, σημαίνει ότι θέλουμε να χρειάζεται πάντα την βοήθεια μας για να επιλέξει ένα βιβλίο ή να πάρει ένα παιχνίδι, το θέλουμε; Ξεκάθαρες εικόνες, ξεκάθαρες επιλογές.

Μαρίλη Βουλτσάκη
Αρχιτέκτων Μηχανικός Α.Π.Θ.