INFO & ISPOΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙΠΑΙΔΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Πώς τα παιδια μας να περνάνε δημιουργικά το χρόνο τους σε δημόσιους χωρους

Επιλεγουμε χωρους που να διαθετουν τις προδιαγραφες για να είναι φιλικα προς τα παιδια. Είναι μια επιλογη και αυτό, αντι να επιλεξουμε ένα χωρο επειδη ‘βολευει’ σε μας, επιλεγουμε ένα χωρο που να διαθετει την καταλληλη υποδομη για να υποδεχτει παιδια. Και φυσικα δεν μιλαμε για συγκεκριμενους χωρους που απευθυνονται σε παιδια όπως οι παιδοτοποι, αλλα για ολους τους υπολοιπους χωρους που χρειαζεται  ή θελουμε να επισκεφτουμε στην καθημερινιτητα μας, π.χ τα εμπορικα καταστηματα και οι δημοσιοι χωροι.

Ένα απλο παραδειγμα: ποσο διαφορετικα θα ηταν, αν σε ολα τα δημοσια κτιρια υπηρχε το αυτονοητο: μια ραμπα για το παιδικο καροτσι; Ποσο πιο ευκολα θα καναμε τις δουλειες μας ή τις αγορες μας αν το παιδι μας θα ηταν για λιγα λεπτα απασχολημενο σε μια δημιουργικη παιδικη ‘γωνια’; Δεν χρειαζεται να δημιουργησουμε υπερπαραγωγες, ενας τοιχος με διαδραστικες ασχολιες, μια γωνια με παιδικα βιβλια κ.α., μπορει να πετυχει το στοχο μας!

Είναι και αυτό μια προσπαθεια να κανουμε κατανοητο, ότι η καθημερινοτητα των γονεων μπορει να γινει και ευκολη και διασκεδαστικη, όταν υπαρχει η πρωτοβουλια από τον ιδιοκτητη του χωρου, να δημιουργησει ένα περιβαλλον φιλικο προς τα παιδια. Από την άλλη πλευρα είναι στο χερι μας, να βαλουμε πολιτισμο στην καθημερινοτητα μας, ας ξεκινησουμε από καπου, εμεις οριζουμε την ποιοτητα στη ζωη μας, ας κανουμε τις σωστες επιλογες!