ECO ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΧΡΩΜΑ

Πώς το χρώμα επηρεάζει την ανάπτυξη κατά την βρεφική ηλικία

Το χρώμα όχι μόνο παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική αισθητική ενός χώρου, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση ενός ατόμου, τη συναισθηματική ευεξία, την παραγωγικότητα, τη μάθηση και τη συμπεριφορά.

Η αναγνώριση χρώματος μπορεί να προσφέρει στα παιδιά βασικά εργαλεία μάθησης στη ζωή. Για παράδειγμα, στα μαθηματικά, η αναγνώριση χρώματος χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση, σύγκριση και οργάνωση. Επιπλέον, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα χρώματα και να χρησιμοποιούν το χρώμα ως ένα εργαλείο γλώσσας, για να περιγράψουν τα πράγματα, αναπτύσσει και ενισχύει την ικανότητά τους να επικοινωνούν αποτελεσματικά.

Aς δουμε μαζι πως επηρρεαζει το χρωμα, την αναπτυξη του βρεφους (0-2χρ.):

  • 0 έως 3 μήνες

Έρευνες από το Smith-Kettlewell Eye Research Institute στο Σαν Φρανσίσκο, μεταξύ άλλων, έδειξαν ότι στους πρώτους μήνες της ζωής, ένα νεογέννητο μωρό μπορεί να δει κυρίως σε αποχρώσεις του μαύρου, του γκρι και του λευκού.

Για το λόγο αυτό, ένα μονοχρωματικό σχέδιο χρωμάτων γεμάτο με αντίθεση σχέδια και σχήματα παρέχει στο νεογέννητο μωρό την καλύτερη μορφή οπτικής διέγερσης.

  • 6 έως 12 μήνες

Γύρω από την ηλικία των 6-8 μηνών, η οραση ενός μωρού βλεπει εγχρωμα και είναι καλά ανεπτυγμένη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορείτε να εισαγάγετε διαφορετικό συνδυασμό χρωμάτων στο δωματιο του παιδιού σας.

Αυτή η μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά με την απλή τοποθέτηση εικονων τέχνης στο τοίχο, παιχνιδιών και βιβλίων. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τα πάντα, μπορείτε εύκολα να προσθέσετε χρώμα χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα παιχνίδια ή τα βιβλία του παιδιού σας ως λειτουργικά διακοσμητικά αντικείμενα.

  • 1 έως 2 χρόνια

Η ανάπτυξη της προφορικής γλώσσας του παιδιού σας αρχίζει να εμφανίζεται μεταξύ ενός και δύο ετών. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ένα παιδί θα αρχίσει επίσης να κάνει διάκριση μεταξύ των χρωμάτων (περίπου 18 μήνες).

Για τα μωρά και τα μικρά παιδιά αυτής της ηλικίας, είναι χρησιμο να εισαγουμε μερικά ακόμη χρώματα για να τονωθεί η γνωστική ανάπτυξη του.