ECO ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣECO-DICTIONARYΦΩΤΙΣΜΟΣ

Το λεξικό του φωτισμού

Τα είδη του φωτισμού είναι:

  1. Ο γενικός: συνήθως τοποθετείται σε κεντρικά σημεία των δωματίων, είτε με μορφή κρεμαστών φωτιστικών, είτε με απλίκες οροφής. Καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των αναγκών, δεν εξυπηρετεί όμως τις δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση ή ακρίβεια Απαραίτητος στους παιδικούς χώρους
  2. Ο εστιακός: καλύπτει το κενό του γενικού φωτισμού και τοποθετείται όπου απαιτείται φωτισμός εργασίας με καθαρό φως να εστιάζει στο συγκεκριμένο σημείο. Είτε έχετε βρεφικό δωμάτιο, είτε εφηβικό είναι απαραίτητος σε ανάλογες θέσεις.
  3. Ο ατμοσφαιρικός: χρησιμοποιείται για να χαμηλώσει τους τόνους και να δημιουργήσει συνθήκες ηρεμίας και χαλάρωσης. Ο συνδυασμός πολλών φωτιστικών σε διαφορετικά σημεία και ύψη και η χαμηλή ένταση της πηγής μας βοηθούν να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Απαραίτητος σε βρεφικό δωμάτιο
  4. Ο κρυφός: παρακλάδι του ατμοσφαιρικού αποτελείται από μη ορατές φωτιστικές πηγές σε επιλεγμένα σημεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μεγάλη του ένταση και ο αριθμός των λαμπτήρων φτάνουν σε σημείο να εκτελεί χρέη γενικού φωτισμού. Αν έχετε την δυνατότητα να διαμορφώσετε το παιδικό χώρο από τη γέννηση του και είστε τελειομανης είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα.
  5. Ο αρχιτεκτονικός: ή αλλιώς φωτισμός έμφασης. Είναι από τους πιο απαιτητικούς τρόπους φωτισμού που απαιτεί γνώση και λεπτομερή μελέτη. Αφορά την ανάδειξη και φωταγώγηση κτιρίων, σημείων αυτών ή σε επιλεγμένα κομμάτια όπως ενός γλυπτού ή μιας σύνθεσης.
  6. Ο ασφαλείας : εξασφαλίζει την εύκολη προσβασιμότητα στο χώρο, λιγοστός φωτισμός με χαμηλή ένταση, φωτοκύτταρα που ενεργοποιούν τους λαμπτήρες, αλλά και οπτικές ίνες ή led είναι δημοφιλή σε βρεφικά και παιδικά δωμάτια. Δεν χρειάζεται να είναι έντονος αλλά πρέπει να διαγραφεί με σαφήνεια το χώρο ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.
  7. ο άμεσος φωτισμός: με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω
  8. ο έμμεσος: με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω
  9. ο μεικτός φωτισμός: που προσφέρει φως και προς τις δυο κατευθύνσεις