ECO ΑΡΘΡΑ

Τα σήματα της ανακύκλωσης

Πολλά προϊόντα έχουν στο πίσω μέρος τους, σήματα που δεν γνωρίζουμε. Κάποια από αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Βοηθούν στη σωστή απόρριψή μετά τη χρήση τους καθώς και την ανακύκλωσή τους. Οφείλουμε να τα γνωρίσουμε λοιπόν, καθώς πρόκειται για ένα είδος νέου «αλφαβήτου» για τους υπεύθυνους καταναλωτές με οικολογική συνείδηση. Ας δούμε τι σημαίνουν τα σήματα της ανακύκλωσης που αναγράφονται στα προϊόντα.

Το σύμβολο αυτό, αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση.

Παρόμοιο σύμβολο με αυτό της καταλληλότητας για ανακύκλωση. Το ποσοστό που αναγράφεται στο εσωτερικό, του κύκλου είναι το ποσοστό του προϊόντος που έχει κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα υλικά.

Την εικόνα αυτή έχουν τα περισσότερα προϊόντα. Σημαίνει πως θα πρέπει να απορρίπτονται με προσοχή και να μην το κάνετε σκουπίδια. Δεν σχετίζεται με την ανακύκλωση, όμως προβάλλει τη σωστή απόρριψή του.

Γνωστό και ως “Green Dot”. Το σύμβολο αυτό δεν είναι απαραίτητο πως κάνει μια συσκευασία ανακυκλώσιμη. Αντίθετα σημαίνει πως ο παραγωγός έχει συμβάλει για την ανακύκλωση των συσκευασιών.

European Ecolabel. Σύμβολο που αποδεικνύει πως το προϊόν έχει κατασκευαστεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Το σύμβολο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ και δείχνει πως το προϊόν στο οποίο υπάρχει, έχει παραχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Ανακυκλώστε το γυαλί (μπουκάλια, βάζα κτλ) στους αντίστοιχους κάδους.

Όταν υπάρχει το σύμβολο αυτό σε ένα προϊόν, σημαίνει πως είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο αλουμίνιο.

Το προϊόν με το εν λόγω σύμβολο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο ατσάλι.

Πηγή: flowmagazine.gr