ECO ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΧΡΩΜΑ

Τι σημαίνει κάθε χρώμα…και πώς να τα χρησιμοποιήσουμε στο παιδικό χώρο

Το χρώμα επιδρά άμεσα στην αντίληψη και στη διάθεση μας, ενώ κάθε τόνος επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο κάθε άνθρωπο. Έτσι θέλει να δώσουμε πολύ προσοχή και να μην αποφασίζουμε μόνο βάσει του προσωπικού μας γούστου μας, πόσο περισσότερο όταν αποφασίζουμε τι χρώματα θα βάψουμε έναν παιδικό χώρο. Αυτά για τις ηλικίες που δεν μπορούμε να ρωτήσουμε, όσο μεγαλώνει το παιδί είναι σημαντικό να έχει άποψη για το δωμάτιο του προσφέροντας του επιλογές, Αξίζει στη περίπτωση που θα έχετε συνδυασμούς χρωμάτων να συμβουλευθείτε έναν ειδικό. Δείτε το ως μια μικρή επένδυση, αφού μπορείτε να μεταμορφώσετε κυριολεκτικά το χώρο.

  • image002Κόκκινο: γενικά συμβολίζει την χαρά, την αγάπη και δημιουργεί συναισθήματα οικειότητας και ζεστασιάς. Καλό είναι να αποφεύγεται η εκτεταμένη χρήση του, γιατί είναι ένα τόσο δυνατό χρώμα, αυξάνει τη πίεση του αίματος και των χτύπων της καρδιάς μας και έχει την ικανότητα να ανεβάζει την αδρεναλίνη προσφέροντας από την μια ένταση, ενέργεια αλλά και εκνευρισμό και επιθετικότητα όταν παρέχεται σε μεγάλες δόσεις

 

  • image004Πορτοκαλί: χαρίζει ευεξία, είναι χαρούμενο, ζωντανό και έχει την ικανότητα να δημιουργεί φιλική ατμόσφαιρα. Ειδικά τα παιδικά δωμάτια που δεν δέχονται αρκετά άμεσο ηλιακό φως λειτουργεί πολύ καλά σε αυτά.

 

 

  • image005Κίτρινο: φωτεινό, δυνατό συμβολίζει την πιστή, την αφοσίωση, αλλά και την ζήλια, την δειλία. Η ενέργεια του συνδεεται συχνά με την ικανότητα της αντίληψης και της μνήμης, γι’αυτό και σε κατάλληλες δόσεις και στις σωστές αποχρώσεις είναι ιδανικό σε παιδικά και εφηβικά δωμάτια. Προτιμάται σε βορεινά ή σκοτεινά δωμάτια αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, εκνευρισμό και βιαιότητα.

 

  • image008Μπλε: συμβολίζει την πίστη και τη σταθερότητα, ανακουφιστικό και καταπραϋντικό, δημιουργεί ήρεμη, χαλαρή και δροσερή ατμόσφαιρα. Αποτελεί ιδανική επιλογή για παιδικά και εφηβικά δωμάτια, με την προϋπόθεση ότι είναι ηλιόλουστα και φωτεινά και όχι βορεινά και σκοτεινά.

 

 

  • image010Βιολετί: χρώμα της αριστοκρατίας και των τελετών είναι το πιο δυνατό απλά, για’αυτό να χρησιμοπειται με μέτρο. Σύμβολο της δύναμης, του σεβασμού και του πλούτου, είναι ταυτόσημο με την εσωστρέφεια, το μυστήριο και την ευαισθησία. Έχει την ικανότητα να βοηθά στο ‘καθάρισμα’ του μυαλού και της ψυχής, προσφέροντας δύναμη. Ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλα τα υπνοδωμάτια, τόσο για τον ρομαντισμό του όσο και για την ιδιότητα του να προσφέρει έναν καλό ύπνο.

 

  • image012Πράσινο: η φύση αυτοπροσώπως. Συμβολίζει τη γονιμότητα και την ανάπτυξη και προκαλεί συναισθήματα αρμονίας, ανανέωσης, ελευθερίας, χαράς, υγείας και ελπιδας.Ψυχρο χρώμα και αυτό, αλλά πιο ανάλαφρο από το μπλε, είναι ήρεμο, καθησυχαστικό, χαλαρώνει τους μυς, τα νεύρα και το μυαλό και δημιουργεί φιλική, ευχάριστη ατμόσφαιρα.

 

 

  • image014Καφέ: δανεισμένο από τη φύση, σταθερό και ζεστό χρώμα, με αποχρώσεις που δημιουργούν συναισθήματα ασφάλειας, απλότητας και ηρεμίας, γι’αυτό και προσφέρεται σε χώρους που περνάμε πολλές ώρες της ημέρας.

 

 

  • image016Λευκό: το πιο δημοφιλές χρώμα χάρη στην ιδιότητα του να αντανακλά το φως και να δείχνει τους χώρους μεγαλύτερους. Σύμβολο της αγνότητας, της καλοσύνης και της αθωότητας, προσφέρει ηρεμία, ξεκούραση και εσωτερική γαλήνη, δημιουργώντας ανοιχτούς και ευχάριστους χώρους. Αναδεικνύει ιδανικά όλα τα χρώματα με τα οποία συνδυάζεται, όμως μόνο του καταντάει βαρετό αν δεν συνδυαστεί κατάλληλα με αλλά χρώματα είτε στους τοίχους, είτε με αξεσουαρ διαφορετικού χρώματος.