ECO ΑΡΘΡΑ

Τι σημαινει στην πραξη, παιδικοι χωροι φιλικοι προς το περιβαλλον;

Παιδικος Σταθμος,  Mario Cucinella, Italy

Όλοι θα συμφωνούσαν ότι τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Τίποτα άλλο εκτός από την υγεία των παιδιών μας είναι  πιο σημαντικό για μια χώρα. Η υγεία τους, ωστόσο, καθορίζεται σαφώς από τον τρόπο ζωής τους. Η δημιουργία ενός άνετου και υγιους περιβάλλοντος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των παιδιών είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του σήμερα.

Η διασφάλιση της περιβαλλοντικής ασφάλειας στη σημερινή αρχιτεκτονική και τα κτίρια είναι δαπανηρή. Ωστόσο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο. Πολλά ενεργά κρατικά προγράμματα που αποσκοπούν στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας μπορούν να μας επιτρέψουν να προβλέψουμε ότι η οικο-αρχιτεκτονική δεν πρόκειται απλώς για μια ιδιοτροπία ή για μια νεα μοδα (όπως είναι σήμερα), αλλά για ένα υποχρεωτικό πρότυπο το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο νηπιαγωγεία,  σχολεία και όλα τα εκπαιδευτικα ιδρυματα.

Σε 10-15 χρόνια στο μέλλον, θα είναι αδύνατο να κατασκευαστεί ένα κτίριο χωρίς εγκατάσταση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα, ή χωρίς φυσικό αερισμό ή φωτισμό ή χωρίς εγκατάσταση συστήματος συλλογής όμβριων υδάτων για την εξοικονόμηση νερού ή την κατασκευή ενός κλειστού συστήματος επεξεργασίας.

Παρακάτω παραθέτουμε ένα από τα πολλα παραδείγματα παιδικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που κατασκευάστηκαν από κορυφαίους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές και είναι σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές του αρχιτεκτονικου γραφειου Mario Cucinella υποστηρίζουν ότι η αρχιτεκτονική για τα παιδιά μπορεί επίσης να είναι σοβαρή και ταυτόχρονα εκπαιδευτικη. Στο συγκεκριμενο παιδικο σταθμο, η θετική ενέργεια του φυσικού ξύλου και η χρωματικη αρμονια, δημιουργούν μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα και επιτρέπουν στα παιδιά να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους με άνεση

Οι ηλιακοί συλλέκτες μπαταριών BIPV στην οροφή του κτιρίου παρέχουν έως και το 40% της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας του νηπιαγωγείου. Το κτίριο είναι επίσης πλήρως συμβατό με τα βιώσιμα πρότυπα κατασκευής.

Αυτός ο εξαιρετικά ασφαλής χώρος έχει δημιουργηθει με βάση τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Το κτιριο επωφελείται από τον φυσικό εξαερισμό και κατασκευάζεται χρησιμοποιώντας μόνο φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Εικόνες: www.mcarchitects.it © Moreno Maggi, Fausto Franzosi

 

Πηγη: www.worldbuild365.com