Παιδοκεντρικός Σχεδιασμός Χώρων: η ενίσχυση του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της Αρχιτεκτονικής

Το αρχιτεκτονικό γραφείο παιδοκεντρικού σχεδιασμού BabyEcoDesign ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, από την Μαρίλη Βουλτσάκη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό της Πολυτεχνικής Σχολής Α.Π.Θ.,  με όραμα να προσφέρει στα παιδιά το ιδανικό δομημένο περιβάλλον βασισμένο στις αντίστοιχες αναπτυξιακές ανάγκες τους, όπου η αλληλεπίδραση του χώρου με το παιδί θα συμπληρώνει με επιτυχία την παιδαγωγική διαδικασία.

Έχοντας  αποκτήσει έναν πλούτο εμπειριών, σε θέσεις τεχνικών σύμβουλων στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε ερευνητικά πανεπιστημιακά προγράμματα, σε αρχιτεκτονικά γραφεία κ.ά., υπερίσχυσε η αγάπη της για τα παιδιά και τη ψυχολογία του ανθρώπου σ’ αυτήν την υπέροχη & πολύ σημαντική ηλικία. Μετά από συνεχή έρευνα, μελέτη, εξειδίκευση, οδηγήθηκε στην ίδρυση του μοναδικού αρχιτεκτονικού γραφείου παιδοκεντρικής αρχιτεκτονικής BabyEcoDesign, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία παιδικών χώρων, όπου τα παιδιά να μπορούν να αναπτύξουν το απεριόριστο των δυνατοτήτων τους.

Με αρχική της πεποίθηση ότι η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής έχει να προσφέρει πολλά στον άνθρωπο όταν υπερισχύσει ο ανθρωποκεντρικός της χαρακτήρας –δηλαδή όταν το δομημένο περιβάλλον εξυπηρετεί τον χρήστη αβίαστα και ο χρήστης καλύπτει με άνεση τις βασικές του λίγες, αλλά ουσιαστικές του ανάγκες– αλλά και σε συνδυασμό με το ότι ο άνθρωπος στην παιδική του ηλικία βάζει τα θεμέλια για την εξέλιξη της ζωής του, την οδήγησε στο να εξειδικευτεί στην Παιδοψυχολογία ( ‘Παιδοψυχολογία: Ψυχολογία βρεφικής & προσχολικής ηλικίας’, ‘Εφηβική Ιατρική’ από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.α.), και να εισαγάγει μια νέα καινοτόμα προσέγγιση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, η οποία βασίζεται στις γνώσεις των βασικών αναγκών των αναπτυξιακών σταδίων των παιδιών από την βρεφική ηλικία έως και την φοιτητική ζωή.  Παράλληλα έχοντας παρακολουθήσει πολλά εξειδικευμένα σεμινάρια, μεταξύ των οποίων ‘Φωτισμός  στα Κτίρια’, ‘Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική’ κ.ά.,  παρέχει μια ολιστική σχεδιαστική προσέγγιση στους χώρους που απευθύνονται σε παιδιά όλων των ηλικιών.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, για τα έργα της που διακρίνονται ιδιαίτερα για τον ανθρωποκεντρικό τους χαρακτήρα, παρέχοντας χώρους σχεδιασμένους ‘από τα παιδιά για τα παιδιά’ και όχι από την οπτική που έχουν οι ενήλικες για τα παιδιά. Κάθε έργο της θεωρεί ότι μπορεί να χαρακτηριστεί ολοκληρωμένο όταν το δομημένο περιβάλλον θα αποτελέσει τον καμβά για να εφαρμοστεί η αντίστοιχη διδασκαλία & εκπαίδευση, από γονείς & εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της χρήσης του.

Μιλάει 4 ξένες γλώσσες, (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά & Ιταλικά). Έχει παρουσιάσει και δημοσιεύσει άρθρα της σε διεθνή συνέδρια, αλλά και σε ελληνικά περιοδικά. Από το 2014 αρθρογραφεί στη μοναδική ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα (www.babyecodesign.gr) με ποικίλα άρθρα για την παιδοκεντρική αρχιτεκτονική & όλες τις νέες τάσεις για το χώρο του παιδιού.

📞 6938224868
📩 babyecodesign.arch@gmail.com