ECO ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣINFO & ISPOΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙΕΠΙΠΛΑ

Πολυθρονα Θηλασμου για Δημοσιους Χωρους

Το στούντιο σχεδιασμού 52hours της Πράγας έχει δημιουργήσει έναν πάγκο θηλασμού για χρήση σε δημόσιους χώρους, για να προσφέρει άνεση και ιδιωτικότητα στις μητέρες όταν θηλαζουν τα μωρά τους. Αν και τα τελευταια χρονια γινονται αρκετες προσπαθειες να επιστρεψει το αυτονοητο, να μπορει μια μητερα να θηλαζει, οποτε πειναει το μωρο της, ανεξαρτητα αν βρισκεται σε δημοσιο ή ιδωτικο χωρο, η δημιουργια του συγκεκριμενου επιπλου, στοχεύει στην αντιμετώπιση του στίγματος που συνδέει το θηλασμό σε δημοσιους χωρους.

Ο πάγκος, που ονομάζεται Heer, έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει στις μητέρες και τα μωρά μια “μικρή όαση ” σε δημόσιους χώρους όπου μπορούν να ξεκουραστούν, να θηλαζουν το παιδί τους ή απλά να απομονώνονται από την δημοσια θεα

Η Ivana Preiss και ο Filip Vasic από το 52hours ήθελαν να παρέχουν κατι, ανάμεσα στην άνεση και τη διακριτικότητα για τις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν σε δημοσιους χωρους. Το προϊόν θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες των μητέρων και των μωρών καθώς και την πρόκληση “συχνά ανταγωνιστικών πολιτιστικών κανόνων”

Αν και ο θηλασμός στο κοινό γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτός, για διάφορους πολιτιστικούς, ψυχολογικούς ή άλλους λόγους, πολλές μητέρες εξακολουθούν να αισθάνονται αμηχανα γι ‘αυτό », δήλωσαν οι σχεδιαστες στο Dezeen.

“Από την άλλη πλευρά, οι καθορισμένοι χώροι για θηλασμό είναι σπάνιοι, κακοσχεδιασμένοι, απομονωμένοι και μη καλαισθητοι. Πάνω απ ‘όλα, ενισχύουν ουσιαστικά τον αποκλεισμό των μητέρων”, πρόσθεσαν.

Ένας παρακείμενος πάγκος παρέχει καθίσματα για όσους επιθυμούν να συνοδεύσουν τη μητέρα, είτε ένα άλλο παιδί, σύντροφο ή φίλο.

Το κάθισμα είναι σε θέση να περιστρέφεται και να γέρνει, επιτρέποντας στις μητέρες να επιλέγουν μια θέση που τους ταιριάζει καλύτερα.”Αντί να απομονώσουν τις μαμάδες, η Heer τους επιτρέπει να παραμείνουν στο περιβάλλον που θέλουν να βρίσκονται μέσα και να διατηρήσουν τον έλεγχο του”, δήλωσε το 52hours.

Αφού εξέτασε τα blogs, τα φόρουμ και τις ομάδες του Facebook, το δίδυμο συνειδητοποίησε ότι  πολλές γυναίκες έχουν αρνητικές εμπειρίες.”Με απλά λόγια, οι αστικοί δημόσιοι χώροι εξακολουθούν να στερούνται υποδομής προσαρμοσμένης στις ανάγκες των μητέρων με μικρά μωρά”, πρόσθεσε το ζευγάρι.

Προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα ποιες είναι αυτές οι ανάγκες, το δίδυμο έστειλε ερωτηματολόγιο σε πάνω από εκατό μητέρες σε διάφορες χώρες και δημιούργησε τον πάγκο Heer βάσει αυτής της έρευνας, με τη βοήθεια του βιομηχανικού σχεδιαστή Nikola Knezevic

Δεν αποφασίζουν αν οι μητέρες πρέπει να θηλάζουν σε δημόσιους χώρους ή όχι – φυσικά θα πρέπει να θηλάζουν οπουδήποτε κι αν το επιθυμούν. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε μια επιλογή σε εκείνες τις μητέρες που σήμερα αισθάνονται ότι δεν την έχουν “, δήλωσε η ομαδα σχεδιασης.

“Γνωρίζουμε ότι τα κοινωνικά πρότυπα και οι συνήθειες δεν μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί. Με αυτή την έννοια, βλέπουμε το προϊόν μας ως ένα από τα βήματα προς το σπάσιμο του στίγματος”.