ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ECO-ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Χρήσιμες πληροφορίες για τα Οικολογικά Παιχνίδια

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να διασκεδάζουν και να παίζουν συνεχώς. Για το λόγο αυτό πολλοί είναι αυτοί που φροντίζουν η διασκέδαση και το παιχνίδι να συνδυάζεται με την ψυχαγωγία και την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης. Κυρίως στις βρεφικές και παιδικές ηλικίες οι γονείς θέλουν το καλύτερο ποιοτικά για τα παιδιά τους, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα υλικά από τα οποία έχουν κατασκευαστεί. Στην κατηγορία αυτή, κύριο ρόλο έχουν τα οικολογικά παιχνίδια. Τα παιχνίδια αυτά, εκτός των άλλων ενισχύουν και την οικολογική συνείδηση από μικρή ηλικία. Ας ρίξουμε μια ματιά στα είδη αυτών των παιχνιδιών.

Υπάρχουν διάφορα ειδή οικολογικών παιχνιδιών. Αρχικά τα πιο συνηθισμένα είναι τα κατασκευασμένα από ξύλο και γενικότερα από ανανεώσιμη ξυλεία. Πρόκειται για ξύλινα ζωάκια και οχήματα κατασκευασμένα από ενδημικά ξύλα (ευρωπαϊκά κυρίως) και επεξεργασμένα με ειδικές μεθόδους. Δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, ούτε διαθέτουν μικρά κομμάτια, τα οποία αποτελούν φόβο για κάθε γονιό. Τα παιχνίδια αυτά, μπορούν να συμβάλλουν δημιουργικά στη σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού.

image002Πολλά παιχνίδια κατασκευάζονται και από βιοδιασπώμενα υλικά ενώ εντύπωση προκαλούν τα παιχνίδια που έχουν κατασκευαστεί από καλαμπόκι. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως οι βαφές που χρησιμοποιούνται σε αυτά αλλά και γενικότερα στα οικολογικά παιχνίδια, είναι υδατοδιαλυτές βαφές, κατάλληλες ακόμη και για τρόφιμα.

Τα παιδιά έχουν το συνήθειο να έχουν στον ύπνο τους κουκλάκια και λούτρινα παιχνίδια. Υπάρχουν και για αυτή την κατηγορία φυσικές κούκλες και λούτρινα με φυσικά και οικολογικά συστατικά, τόσο εξωτερικά όσο και στη γέμισή τους. Η κατασκευή τους είναι μελετημένη καθώς τα υλικά προέρχονται από ελεγμένες βιολογικές καλλιέργειες ή από μαλλί ελεγμένης οικολογικής κτηνοτροφίας.

Επίσης υπάρχουν τα ηλιακά παιχνίδια και αυτά που κινούνται με αιολική ενέργεια. Μερικά παραδείγματα που βρήκαμε στο διαδίκτυο είναι το Wind-Up Penguin Torch (φακός- παιχνίδι με αιολική ενέργεια) Solar powered wooden cyclist (παιχνίδι με ηλιακή ενέργεια). Όλα αυτά λειτουργούν με τις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας και δεν χρειάζονται συμβατικές μπαταρίες που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και ρυπάνουν το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό. Εκτός των άλλων μέσα από αυτά τα παιχνίδια τα παιδιά μαθαίνουν την χρησιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όλα  τα  αυθεντικά οικολογικά προϊόντα έχουν πιστοποιητικά καλής χρήσης από έγκυρους γερμανικούς φορείς ελέγχου (όπως TÜV, spiel gut, ÖkoTest). Εντύπωση προκαλεί πως ορισμένα έχουν αποσπάσει και βραβεία παγκοσμίως για την ποιότητα κατασκευής, λειτουργικότητας και χαρακτήρα.

 

Πηγή:www.flowmagazine.gr