ECO ΑΡΘΡΑ

10 Οικολογικά ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο

image001

Η ολοένα αυξανόμενη κατάχρηση των φυσικών πόρων και μόλυνση αυτών, όπως του αέρα, της θάλασσας, των υδάτων και των ενεργειακών πόρων οδήγησε στο οδυνηρό συμπέρασμα ότι τίποτε δεν είναι ανεξάντλητο και ως εκ τούτου είναι ΗΣΣΟΝΟΣ σημασίας η μείωση της αλόγιστης χρήσης τους. Σταδιακά λοιπόν, ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί, επιχειρήσεις και άτομα έχουν διαμορφώσει, ή τουλάχιστον τείνουν προς μια πιο ολοκληρωμένη οικολογική συνείδηση, εφαρμόζοντας πρακτικές και μεθόδους φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Αυτή η πράσινη τάση παρατηρείται σε κτίρια επιχειρήσεων, κατοικίες, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες που εφαρμόζουν την περιβαλλοντική πολιτική, είτε μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση κατά το μέγιστο, είτε χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον για την κατασκευή τους. Έτσι, τα ”πράσινα”  ξενοδοχεία γίνονται ολοένα και πιο αγαπητά στις προτιμήσεις των τουριστών, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται βαθμιαία αύξηση των τουριστικών μονάδων που ακολουθούν οικολογικές πρακτικές.

Ωστόσο, ερέθισμα για τη μετατροπή κάθε τουριστικής μονάδας σε ”πράσινη”, αποτελεί και το Green Key, ένα οικολογικό σήμα ποιότητας (eco-label) για τουριστικές μονάδες. Οι ενδιαφερόμενοι τουριστικοί επιχειρηματίες οφείλουν να τηρούν ορισμένες οικολογικές πρακτικές και ως αντάλλαγμα λαμβάνουν το σήμα αυτό. Σήμερα, στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν όλες οι μορφές ξενοδοχειακών  μονάδων, καθώς και εστιατόρια και εγκαταστάσεις αναψυχής.

Τα κριτήρια βράβευσης μιας επιχείρησης με το οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key διακρίνονται στις εξής 12 κατηγορίες:

 1. Περιβαλλοντική Διαχείριση
 2. Συμμετοχή του προσωπικού
 3. Πληροφόρηση των πελατών
 4. Διαχείριση του Νερού
 5. Πλύσιμο και καθαρισμός
 6. Διαχείριση Απορριμμάτων
 7. Ενέργεια
 8. Τρόφιμα και Ποτά
 9. Εσωτερικό περιβάλλον
 10. Κήποι και χώροι στάθμευσης
 11. Πράσινες δραστηριότητες
 12. Διοίκηση

Το Green Key δημιουργήθηκε από το Διεθνές Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Foundation For Environmental Education) και λειτουργεί σήμερα σε 17 χώρες παγκοσμίως. Εθνικός συντονιστής του προγράμματος για τη χώρα μας είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά από τα- φιλικότερα ως προς το περιβάλλον -ξενοδοχεία ανά τον κόσμο (και δεν είναι λίγα).

image002

Eaton Smart Hotel, Hong Kong

To ξενοδοχείο αυτό μεριμνεί για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με την ελαχιστοποίηση της ενέργειας, της κατανάλωσης νερού και της παραγωγής αποβλήτων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, μέσα από την υποστήριξη των τοπικών ΜΚΟ, εθελοντικών υπηρεσιών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων. Βραβεύτηκε με το ”EarthCheck Silver Certification” και πήρε τον τίτλο του ”Best Eco Hotel in Hong Kong”(Hotel Awards 2012).Μερικές από τις σημαντικότερες πρακτικές που ακολουθεί είναι η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η ενίσχυση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, η αποφυγή ενεργειών που προκαλούν ρύπανση, η μείωση κατανάλωσης χαρτιού και η προτίμηση αγοράς οικολογικών προϊόντων, η ανακύκλωση αποβλήτων τροφίμων, η μείωση χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος, η συμμετοχή του προσωπικού σε κοινοτικά προγράμματα και η πρόσληψη Υπεύθυνου Περιβάλλοντος.

image003

ITC Gardenia Hotel, Bengaluru, India

Αποτελεί την πρώτη αλυσίδα ξενοδοχείων στον κόσμο με πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Παράγει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικής και ηλιακής), με το 25% των αναγκών της ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές. Το θερμό νερό που παράγεται με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας στην αλυσίδα των ξενοδοχείων είναι ισοδύναμο με τη μέση κατανάλωση ζεστού νερού 6000 νοικοκυριών. Ακόμη, η χρήση ενισχυμένων τζαμιών ελαχιστοποιεί την ηλιακή θερμότητα, μειώνοντας τη χρήση του κλιματιστικού.

Η χρήση LED φωτιστικών στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους, έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Ακόμη, μετατρέπει τα οργανικά απόβλητα σε λίπασμα για την κηπουρική και επαναχρησιμοποιεί ως και 99% των στερεών αποβλήτων, μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης. Επιπλέον, η χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων για την παραγωγή ζεστού νερού και ατμού, συμβάλλει στη μείωση κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση ως και 40% της ενέργειας που καταναλώνεται συνήθως  στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, χωρίς συμβιβασμούς στις ανέσεις των επισκεπτών.

image004

Jetwing Vil Uyana, Sigiriya, Σρι Λάνκα

Το Jetwing Vil Uyana βρίσκεται στο Πολιτιστικό Τρίγωνο της Σρι Λάνκα  και προσφέρει μοντέρνα καταλύματα σε ένα χωριό. Μια έκταση 24 στρεμμάτων με παγώνια, πιθηκάκια και ποικιλία φυτών. Σε ολόκληρη την έκταση του resort υπάρχουν διάσπαρτες πισίνες που εναρμονίζονται τέλεια με το περιβάλλον και την άγρια φύση. Ακολουθεί  το Διεθνές Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας ISO 50001, ενώ σαν μέρος ενός ειδικού προγράμματος που τρέχει στο ξενοδοχείο, οι επισκέπτες καλούνται να φυτέψουν ένα δέντρο ο καθένας, τη μέρα της αναχώρησής τους, ως αντιστάθμιση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
image005

Lefay Resort & Spa, Λίμνη Garda, Ιταλία

Είναι το απόλυτο οικολογικό ξενοδοχείο που συνδυάζει τις περιβαλλοντικές πρακτικές, αλλά και την πολυτέλεια. Το resort των 5 αστέρων διευθύνεται από μια οικογένεια και βρίσκεται ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και λεμονιές, κοντά στη λίμνη Garda, σε μια έκταση 11 στρεμμάτων. Οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες αυτού του ξενοδοχείου αποφάσισαν να εναρμονίσουν το κτίριο με το περιβάλλον και να χρησιμοποιήσουν μόνο φυσικά υλικά, τα οποία υπήρχαν άφθονα στην περιοχή.

image006

Lapa Rios, Peninsula de Osa, Κόστα Ρίκα

Το Lapa Rios έχει θέα στο Golfo Dulce, ένα τροπικό φιόρδ, όπου μπορεί να συνυπάρχουν φάλαινες και δελφίνια να φροντίζουν τα μικρά τους. Το κατάλυμα βρίσκεται μέσα σε ένα ιδιωτικό καταφύγιο, κοντά στο Εθνικό Πάρκο Corcovado της Κόστα Ρίκα.

Αποτελείται από 16 bungalows, που διαθέτουν ρομαντικά κρεβάτια με ουρανό, ντουζιέρες στον κήπο και ιδιωτικές ταράτσες με θέα στο τροπικό δάσος. Έχει ακόμη μια όμορφη πισίνα, εστιατόριο με αχυρένια οροφή, το οποίο οδηγεί σε μια πανέμορφη πλατφόρμα παρατήρησης. Οι ιδιοκτήτες του  Lapa Rios  αποφάσισαν να δώσουν το συγκεκριμένο όνομα στο οικολογικό τους κατάλυμα, χάρη στα κοπάδια macaws (είδος παπαγάλου) που υπάρχουν στην περιοχή (στην Κόστα Ρίκα λέγονται lapa) τα οποία δημιουργούσαν ένα «ποτάμι» (rio) από κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, μπλε και πράσινα χρώματα.

image007

Bulungula Backpackers, Dwesa Nature Reserve, Νότια Αφρική

Το ξενοδοχείο αυτό αποτελείται από παραδοσιακά σχεδιασμένα Rondavels που ανήκουν στην τοπική κοινότητα. Λειτουργεί με ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ αν θέλει να απολαύσει κανείς ένα ζεστό ντους, τότε πρέπει να ζεστάνει με παραφίνη το νερό που έχει συλλεχθεί τις ημέρες που βρέχει.

image008

Chole Mjini, Chole Island, Mafia Archipelago, Τανζανία

Τα δωμάτιά του βρίσκονται μέσα σε πανέμορφα δεντρόσπιτα, ενώ όλα τα έσοδα χρηματοδοτούν οικολογικά προγράμματα στην περιοχή. Μπορεί να μην υπάρχει παραλία κοντά, όμως κανείς μπορεί να απολαύσει μαγικές στιγμές κάνοντας καταδύσεις.

image009

Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel, Aguas Calientes, Περού

Ο Jose Koechlin von Stein θεωρείται πρωτοπόρος του οικολογικού τουρισμού στο Περού. Το Inkaterra Machu Picchu Pueblo Hotel αποτελεί μάλλον το επιστέγασμά του.
Βρίσκεται κοντά στα διάσημα ερείπια του αρχαίου πολιτισμού των Ίνκας. Τα σπιτάκια του βρίσκονται σε μια έκταση 12 στρεμμάτων. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με υφαντά και κεραμικά της περιοχής. Σε αυτό μπορεί κανείς να απολαύσει την πλούσια τροπική βλάστηση, ένα εντυπωσιακό οικοσύστημα πεταλούδων και πτηνών, καθώς επίσης και τη μεγαλύτερη συλλογή  ορχιδέων του κόσμου.

image010

EcoLodge Chepu Adventures, Chiloe, Χιλή

Σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από το κοντινότερο «δείγμα πολιτισμού» βρίσκεται το μικρό χωριουδάκι Chepu, στο βόρειο τομέα του Εθνικού Πάρκου Chiloé.Το οικολογικό κατάλυμα EcoLodge προσφέρει μαγευτική θέα στη συμβολή τριών ποταμών και σε 140 τετραγωνικά χιλιόμετρα παρθένου δάσους. Το κατάλυμα λειτουργεί με ηλιακή και αιολική ενέργεια, ενώ για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί μόνο ξυλεία.

image011

Earthship Rentals, Taos, New Mexico, ΗΠΑ

Στους πρόποδες του όρους Sangre de Cristo ,κοντά στην πόλη Taos το Νέο Μεξικό,
βρίσκεται αυτό το μικρό συγκρότημα κατοικιών. Είναι ο ξενώνας Earthship, τα σπιτάκια του οποίου έχουν φτιαχτεί αποκλειστικά από ανακυκλωμένα υλικά. Λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, το νερό που χρησιμοποιείται έχει συλλεχθεί από χιόνι και βροχή, ενώ διαθέτει και το δικό του θερμοκήπιο. Παρ’ όλα αυτά οι επισκέπτες του μπορούν να έχουν πρόσβαση σε wi-fi και έξυπνες τηλεοράσεις.

Πηγη αρθρου: http://www.flowmagazine.gr/article/view/oikologika_ksenodoxeia_kosmo/category/environment