Όταν πρόκειται να διακοσμήσουμε το δωμάτιο του παιδιού μας θέλουμε ένα χώρο που να έχει αισθητική, λειτουργικότητα, αλλά και να μπορούμε με ευελιξία να το αναδιαμορφώσουμε στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του. Έτσι λοιπόν ξεκινάμε με μια λέξη: ουδετερότητα. Εξάλλου οι χώροι που είναι ουδέτεροι και για τα δυο φύλα από άποψη χρώματος αυξάνουν την ατομικότητα και προσελκύουν και τα δυο φύλα..
Πως γίνεται αυτό? Εδώ θα βρείτε μερικές χρήσιμες ιδέες για να κάνουμε το τέλειο παιδικό δωμάτιο με ευκολους τροπους και οικολογικη προσέγγιση:
1. ψάξτε ένα ουδέτερο θέμα: ζώα, μουσικά όργανα, σχήματα, αριθμούς, κλπ μπορούμε να βρούμε άπειρα θέματα που να αρέσουν πολύ και στα κορίτσια και στα αγόρια
2. πηγή έμπνευσης: εμπνευστείτε από έργα τέχνης, από ταπετσαρίες τοίχου, από διάφορα αξεσουάρ και δημιουργήστε ένα μοναδικό θέμα για το χώρο του παιδιού σας
3. χρώμα-φοντο,επιλεξτε ένα χρώμα που να μην ένια δεσμευτικό, όλα στην γκάμα του μπεζ, καφέ, γκρι-μην τα φοβάστε, όταν θα συνδυαστούν κατάλληλα με το δευτερεύον χρώμα θα εκπλαγείτε με την τέλεια αντίθεση που θα έχουμε σαν αποτέλεσμα.
4. Δευτερεύον χρωμα, όταν ένα δωμάτιο προορίζεται για παιδιά και των δυο φύλων, διαλέξτε το δευτερεύον χρώμα να αρέσει και στα δυο φύλα (κίτρινο, κόκκινο, πράσινο, μωβ είναι ασφαλείς επιλογές)
5. φυσικά υλικά: δώστε λίγο περισσότερη προσοχή στα υλικά που είναι κατασκευασμένα τα αντικείμενα του παιδικού δωματίου-και όχι μόνο-.
Με λίγο περισσότερη ενημέρωση και βοήθεια από τους ειδικούς, μπορείτε να επιλέξετε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αποφεύγοντας πολλά προβλήματα στο μέλλον.
6. αυτοκόλλητα τοίχου: η τέλεια ευέλικτη διακόσμηση τοίχου. Χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία μπορείτε να αλλάζετε εύκολα και γρήγορα τη διακόσμηση του χώρου των παιδιών σας στα διάφορα στάδια ανάπτυξης τους
7. έπιπλα σε φυσικό χρώμα: αγοράστε έπιπλα όχι για τώρα αλλά για το μέλλον, αν επιλέξτε έπιπλα σε ξύλο φυσικό, σε σκούρο καφέ, σε λευκό μπορείτε με ευελιξία να το χρησιμοποιήσετε και στο μέλλον στα επόμενα παιδιά, αλλά και να αποτελέσουν τη βάση για διαφορετική διακόσμηση στα επόμενα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού.
8. έπιπλα με καθαρές γραμμές: όσο λιγότερες λεπτομέρειες, περίπλοκα σχέδια και στολίδια έχει ένα έπιπλο τόσο πιο δύσχρηστο γίνεται στο μέλλον.
9. τα τέσσερα R: Rethink (ξανασκέψου),Rescue (διάσωσε), Repair (επισκεύασε), Reuse (επαναχρησιμοποίησε). Μην πετάτε παλιά αντικείμενα και έπιπλα αν δεν το σκεφτείτε πολύ καλά σε τι άλλο αντικείμενο, με έξυπνες μικρό- επιδιορθώσεις θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν : ένα κομοδίνο γίνεται εύκολα σκαμπό ή και αντίστροφα, μια παλιά ξύλινη σκάλα σε βιβλιοθήκη, μια παλιά βιβλιοθήκη σε ντουλάπα ρούχων κ.α.
10. ρωτήστε τα παιδιά σας: Βάλτε τα μεγαλύτερα παιδιά να διαμορφώσουν το δωμάτιο τους όπως τους αρέσει. Κάντε το σαν παιχνίδι, συζητήστε μαζί τους τι χρώματα τους αρέσουν, ποιος είναι ο αγαπημένος τους ήρωας, αφήστε τα να ζωγραφίσουν και κάντε τις ζωγραφιές με ωραίες κορνίζες πίνακες στους τοίχους, ας κάνουν τις δίκες τους κατασκευές-παρεμβάσεις κλπ, κάντε τα μέρος όλης της διαδικασίας… θα το απολαύουν!
Πηγή φωτογραφιών: www.ohjoy.com, www.decoist.com