ECO ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΔΑΠΕΔΑ

5 φιλικά προς το περιβάλλον δάπεδα

Είτε κατασκευάζεται τώρα το σπίτι σας, είτε είστε στη μέση μιας ανακαίνισης, θα βρείτε μια αυξανόμενη ποικιλία δαπέδων φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Δείτε παρακάτω έναν εύχρηστο οδηγό επιλογής οικολογικών δαπέδων:
1.    μπαμπού Ιδανικό για : Υπνοδωμάτια , κουζίνες , σαλόνια

image002Οφέλη:  Το Μπαμπού ωριμάζει σε λιγότερο από πέντε χρόνια, διατίθεται στην αγορά συνήθως σε ξανθά χρώματα, σε σανίδες και  μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό ξύλο, και  μπορεί  να διαρκέσει για πολύ καιρό. Σημείωση: Τα περισσότερα μπαμπού εισάγονται από την Ασία , γι ‘αυτό είναι το λιγότερο οικολογικό, όσον αφορά το περιβάλλον, για όσους αναζητούν τοπικά υλικά . Επίσης ρωτήστε τους προμηθευτές για ελεύθερο από φορμαλδεΰδης κόλλες για την ελαχιστοποίηση των αναθυμιάσεων κατά την εγκατάσταση.

 

 

2.    φελλός Ιδανικό για : Υπνοδωμάτια , σαλόνια

image003Οφέλη: Το δάπεδο φελλού είναι φυσικά ανθεκτικό στη σήψη και την πυρκαγιά, είναι γνωστό για τη μοναδική κυτταρική δομή του για τη μείωση του ήχου, μαλακό στην αφή αλλά επιτρέπει τη γρήγορη ανάκαμψη από βαθουλώματα που προκαλούνται από τα ψηλά τακούνια ή βαριά έπιπλα. Δημιουργεί γενικά ελάχιστα απόβλητα κατασκευής και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό (όταν συντηρούνται σωστά τα πατώματα η διάρκεια ζωης του φτάνει τα 40 χρόνια ή περισσότερο ). Ψάξτε για πλακάκια ή σανίδες με γλώσσα, με ελάχιστο ή καθόλου VOC στεγανωτικο υλικό, ή με κερί carnauba. Σημείωση: Ο μόνιμος εμποτισμός με νερό μπορεί να βλάψει το φελλό, έτσι είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα διαφορετικό τύπο δαπέδου για υπόγεια και για τα μπάνια. Είναι φυσικό μονωτικό υλικό, έτσι δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί πάνω από ενδοδαπέδια θέρμανση.

 

 
3.    FSC -Certified Wood: Ιδανικό για : τραπεζαρίες, σαλόνια , κουζίνες

image004Οφέλη : το συγκεκριμένο Ξύλο έχει πιστοποιηθεί από τον ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό Forest Stewardship Council, ο οποίος ενθαρρύνει την οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνη δασοκομία . Εκτός από τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, απαιτεί και την πιστοποίηση των δασικών εκτάσεων ώστε να σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των αυτόχθονων κοινοτήτων. Σημείωση : πιστοποιημένες FSC εταιρείες πωλούν μερικές φορές μη πιστοποιημένων ξύλο, οπότε ρωτήστε τον ειδικό ή ελέγξτε εάν η ξυλεία έχει το λογότυπο FSC (ένα σημάδι με ένα δέντρο και τα γράμματα FSC)

 

4.    Φυσικό – Fiber Carpet: Ιδανικό για : Υπνοδωμάτια , σκάλες , σαλόνι

image005Οφέλη : Οι ίνες από κοκκοφοίνικα, γιούτα, σιζάλ προσφέρουν βιοδιασπώμενα, μη τοξικά δάπεδα, στη θέση του φορτωμένου με χημικά συνθετικού τάπητα. Για μεγάλες επιφάνειες, επιλέξτε κομμάτι σε τεμάχια, δεδομένου ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φθαρμένα πλακάκια σε περιοχές υψηλής κυκλοφορίας, ενώ τα υπολοιπα είναι ακόμα σε καλή κατάσταση. Πολλές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω παλιά πλακάκια και να τα ανακυκλώνουν. Όταν είναι εφικτό, επιλέξτε προϊόντα με Green Label Plus πιστοποίηση, ώστε να εξασφαλίσετε τις χαμηλότερες εκπομπές χημικών. Σημείωση : πολύ συχνά τα συγκεκριμένα χαλιά συσσωρεύουν τα ακάρεα της σκόνης και έτσι μπορεί αυτό να επιδεινώσει το άσθμα ή τις αλλεργίες

 

5.    Λινοτάπητες: Ιδανικό για : κουζίνες , μπάνια

image006Οφέλη : Τα δάπεδα από λινόλαιο που είναι τα πλέον διαδεδομένα – συνθετικά – οικολογικά δάπεδα. (Οικολογικά γιατί αποτελούνται από 100% φυσικές πρώτες ύλες και σύνθετα γιατί αποτελούνται από ξυλάλευρα και σκόνη φελλού, αναμεμειγμένα με λινέλαιο (λάδι από λινάρι) και ρετσίνι, αλλά και με ορυκτά χρώματα, (πάνω σε βάση από φυτικό νήμα),(πηγη Θεμις Τσιπηρας)  Ο Λινοταπητας απαιτεί ελάχιστη επεξεργασία και διαρκεί δύο έως τρεις φορές περισσότερο από το βινύλιο – μέχρι και 40 χρόνια. Διατίθεται σε φύλλα ή πλακίδια, επιτρέπει εύκολο καθαρισμό, ενώ η αντιμικροβιακή ποιότητα του απαλείφει την ανάγκη για τοξικά συντηρητικά. Σημείωση : το Λινέλαιο όταν γίνεται η εγκατάσταση έχει μια ιδιαίτερη οσμή η οποία μπορεί να ερεθίσει τους ανθρώπους με ευαισθησίες στα χημικά. Η οσμή μειώνεται σημαντικά μέσα σε λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση.
Πηγή: www.flooringhunt.com, http://www.marthastewart.com/287163/eco-flooring