ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ECO-ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

ECO συμβουλές για παιδικό δωμάτιο

15 οικο-συμβουλές καθαριότητας για το παιδικό δωμάτιο

Ο χώρος που κοιμάται, μεγαλώνει και παίζει το μωρό σας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κρύβει κινδύνους για την υγεία του. Αν σκεφτείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου χρόνου ζωής το παιδί το περνά στο σπίτι και ειδικά στο κρεβάτι του, καταλαβαίνετε γιατί θα πρέπει να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας στο παιδικό δωμάτιο, ελέγχοντας όλες τις παραμέτρους που θα διασφαλίσουν έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης.

 1. Μην αφήνετε στο δωμάτιο περιττά αντικείμενα, όπου συσσωρεύεται σκόνη.
 2. Μη μπαίνετε στο δωμάτιο του μωρού με την τσάντα που κουβαλούσατε όλη μέρα, το βιβλίο ή την εφημερίδα που διαβάζατε ή το laptop.
 3. Μη φοράτε τα παπούτσια μέσα στο δωμάτιο του παιδιού. Καλό θα ήταν να μην τα φοράτε καθόλου μέσα στο σπίτι, γιατί μεταφέρουν ρύπους.
 4. Μην τοποθετείτε κλιματιστικό στο δωμάτιο όσο το παιδί είναι ακόμα μωρό. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας από ποια ηλικία και μετά μπορείτε να το κάνετε.
 5. Αν έχετε βάλει κλιματιστικό, μην ξεχνάτε ότι μπορεί να εξασφαλίζει ιδανικό περιβάλλον από άποψη θερμοκρασίας, μπορεί όμως να απελευθερώνει και μικρόβια. Αφαιρείτε συχνά τα φίλτρα και να τα πλένετε συχνά, ενώ δεν πρέπει να αμελείτε την τακτική συντήρησή τους από τον ψυκτικό.
 6. Ανοίγετε τα παράθυρα του δωματίου μια – δυο φορές την ημέρα, τις ώρες που η κίνηση στους δρόμους δεν είναι αυξημένη.
 7. Μην παραλείπετε να αερίζετε τακτικά το στρώμα και τις κουβερτούλες του μωρού.
 8. Όταν καθαρίζετε το δωμάτιο, κάντε το από πάνω προς τα κάτω, αφήνοντας το δάπεδο τελευταίο. Ξεσκονίζετε πάντα με ένα βρεγμένο πανάκι, ώστε να καθαρίζετε χωρίς να σκορπίζετε τη σκόνη στο χώρο.
 9. Η κύρια πηγή αλλεργιογόνων ουσιών της οικιακής σκόνης είναι τα ακάρεα, τα οποία αγαπούν τις μοκέτες και τα χαλιά και μπορούν να προκαλέσουν σε ευαίσθητα παιδιά φτάρνισμα, καταρροή και φαγούρα στα μάτια ή στη μύτη. Γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγετε τις μοκέτες και τα βαριά χαλιά ακόμα και το χειμώνα. Επιλέξτε μικρά οικολογικά χαλιά, ώστε να μπορείτε να τα σηκώνετε και να τα τινάζετε έξω συχνά.
 10. Προτιμήστε υλικά που δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες. Αγοράστε χαλιά από οργανικές ίνες (μαλλί ή βαμβάκι) και όχι συνθετικές. Επιλέξτε είδη καθαρισμού χωρίς τεχνητές αρωματικές ύλες και χρησιμοποιείτε οικολογικά βερνίκια και κόλλες.
 11. Αποφύγετε τοξικά απορρυπαντικά και χλωρίνες, που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στο αναπνευστικό σύστημα και πονοκεφάλους.
 12. Μη χρησιμοποιείτε τοξικά αποσμητικά χώρου και αποφύγετε τα εντομοκτόνα. Τοποθετήστε στη βεράντα του δωματίου γλάστρες με φυτά που απωθούν τα κουνούπια, όπως βασιλικό ή γαρίφαλο. Για τα μυρμήγκια ρίξτε λίγο λάδι λεβάντας εκεί όπου συχνάζουν και για τις κατσαρίδες χρησιμοποιείστε φλούδες από αγγούρι.
 13. Τέλος, καλό είναι να μην έχετε στο βρεφικό δωμάτιο ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Εκτός του ότι οι περισσότερες συσκευές εκπέμπουν κάποιο ποσοστό ακτινοβολίας και θερμότητας, έλκουν και τη σκόνη.
 14. Τα παιχνίδια κρύβουν μικρόβια!Τα παιχνίδια του παιδιού άλλοτε στριμώχνονται σε ένα κουτί, κάποιες φορές απλώνονται στο πάτωμα του δωματίου του ή γυρνούν από δωμάτιο σε δωμάτιο, ανάλογα με τις διαθέσεις του παιδιού και τις δουλειές που έχετε να κάνετε. Τα παιχνίδια με τα οποία παίζετε ώρες ολόκληρες με το μωράκι σας (και καμιά φορά και οι καλεσμένοι σας) φιλοξενούν πάρα πολλά μικρόβια, τα οποία πολλές φορές καταλήγουν στο στόμα του παιδιού ή στο κρεβατάκι του, αφού κάποια από αυτά δεν τα αποχωρίζεται ποτέ. Φροντίστε, λοιπόν, να τα διατηρείτε καθαρά.
 15. Προτιμήστε να μην έχετε λούτρινα κουκλάκια μέσα στο δωμάτιο του μωρού ή αν έχετε είναι καλό κάθε δεκαπέντε μέρες περίπου (ανάλογα με τη χρήση) να βάζετε ένα πλυντήριο με τα λούτρινα παιχνιδάκια του. Όσο για τα πλαστικά παιχνίδια, αυτά να τα καθαρίζετε συχνά με ένα πανάκι που θα το έχετε βάλει σε νερό με ξύδι.Τέλος, όταν αγοράζετε παιχνίδια, προτιμήστε εκείνα που κατασκευάζονται από οικολογικά υλικά.

image001

Πηγή φωτογραφίας: www.spotonsquare.com