Η δημιουργικοτητα των παιδιων πρεπει να ενθαρρυνεται και όχι να απαγορευεται σε δημοσιους χωρους: Ένα Εστιατοριο για οικογενειες με παιδια: Gallery of KUKUMUKU/Plazma Architecture studio 3

Το Kukumuku είναι ένα εστιατοριο-θεατρο, σχεδιασμένο για οικογένειες με παιδιά. Η ιδέα να ανοίξει ένα τέτοιο εξειδικευμένο εστιατόριο προέκυψε εξαιτίας του γεγονότος, ότι οι δημόσιοι χώροι σπάνια προσαρμόζονται στις ανάγκες των νεότερων μελών της οικογένειας. Γι ‘αυτό, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας σχεδιασμού του εστιατορίου Kukumuku, ο κύριος στόχος ήταν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που χρειαζονται τα παιδιά.

Συμφωνήθηκε ότι στο εσωτερικό που σχεδιάστηκε για παιδιά, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι μια ελαφριά, ζεστή και θετική ατμόσφαιρα. Ο φωτισμός που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει αυτό το σκοπό, αποτελείται από δύο στοιχεία: τα διακοσμητικά φωτιστικά – μικρά σπίτια που κρέμονται από την οροφή και τα οποία έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτό το έργο, αλλά και το λειτουργικό φωτισμό με ιδιαοτερη προσοχή. Επιπλέον, επιλέχθηκε μια ηπια παλέτα χρώματος έτσι ώστε το περιβάλλον του εστιατορίου να γίνει ένα υπόβαθρο για τα παιδιά που προορίζονται να κυριαρχήσουν στο χώρο με τη δικη τους ιδιοσυγκρασία και δραστηριότητες. Ένα άλλο ατμοσφαιρικό στοιχείο για το Kukumuku είναι το μοναδικό έργο τέχνης στον πίσω τοίχο που διαθέτει αφηρημένο γραφικό σχέδιο καθώς και στοιχεία απαλου φωτισμού. Αναδεικνύει την περιέργεια και τη δημιουργική σκέψη τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Ένα εστιατόριο-θέατρο για παιδιά δεν εχει μια κοινή τυπολογία και έτσι είναι αδύνατο για αυτό να έχει ένα προγραμματισμένο, σταθερό και σαφές πρόγραμμα. Τα παιδιά θα μπορούσαν ενδεχομένως να καλούνται ‘δημιουργικοί πελάτες’, οι οποίοι συνεχώς παρουσιάζουν ορισμένες νέες δραστηριότητες. Αποφασίστηκε ότι η δημιουργικότητα των παιδιών πρέπει να ενθαρρύνεται παρά να απαγορεύεται. Η απόφαση αυτή υπαγορεύει την πολυλειτουργική στάση απέναντι στον χώρο, ο οποίος, με την τελική σχεδίαση, βοηθά τους υπαλλήλους του εστιατορίου να διεκπεραιώνουν με επιτυχία διάφορες δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα δεν κρατά ούτε τα παιδιά να είναι ελεύθερα να αυτοσχεδιάζουν ό, τι θέλουν. Οι κύριες ζώνες λειτουργίας του εστιατορίου Kukumuku είναι αυτές ενός εστιατορίου, ενός cupcake bar, ενός θεάτρου και των χώρων παιχνιδιού. Όταν τα θεατρικά έργα δεν είναι σε δράση, η σκηνή χρησιμοποιείται για διαδραστικές δραστηριότητες με τον ολογραφικό χαρακτήρα Kukumuku, τη μίνι-ντίσκο και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Υπάρχει επίσης ένα προκαθορισμένο σχέδιο για να χωριστεί ο χώρος για μεμονωμένους εορτασμούς, οπως πάρτι γενεθλίων κ.α.

Η προσοχή στη λεπτομέρεια προσέθεσε μια νέα διάσταση στον ζεστό και λειτουργικό οικογενειακό χώρο. Δεδομένου ότι τα παιδιά απολαμβάνουν ενεργά και δυναμικά παιχνίδια, ειδικά αντικείμενα αρχιτεκτονικής μικρής κλίμακας έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτούς: υποδοχές στους τοίχους που επιτρέπουν την είσοδο σε διάφορους χώρους, playhouses και κινητά καθίσματα διαφόρων μορφών και υφών, τα οποία επιτρέπουν στα παιδιά να δημιουργούν και διαμορφώνουν τις ζώνες παιχνιδιού μόνοι τους.

Καποια στιγμη τετοια εργα ας είναι το αυτονοητο και όχι η εξαιρεση.

Πηγή: www.archdaily.com