SILVER INTERIOR AWARD 2021, ΚΔΑΠ

SILVER INTERIOR AWARD 2021, ΚΔΑΠ

‘Κεντρο Δημιουργικης Απασχολησης για Παιδια, Αριδαια, Πελλα’

Το δευτερο βραβειο ‘SILVER AWARD’ απεσπασε το αρχιτεκτονικο γραφειο παιδοκεντρικου σχεδιασμου BabyEcoDesign στην κατηγορια ‘Education & Research’, για το υλοποιημενο εργο του:  ‘Κεντρο Δημιουργικης Απασχολησης για Παιδια, Αριδαια, Πελλα’, στα φετινα βραβεια Interiors Awards 2021,τα οποία διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Boussias Communications και στοχεύουν στην ανάδειξη των καλύτερων χώρων στην Ελλάδα οι οποίοι σχεδιάστηκαν με έμπνευση και γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Λιγα λογια για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην Ελλάδα: ξεκίνησαν τη λειτουργία τους πιλοτικά, σαν δημοσια και αργότερα άρχισαν να εμφανίζονται και τα ιδιωτικά Κ.Δ.Α.Π., ως παιδαγωγικοί χώροι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 5 έως 12 ετών. Σκοπός τους είναι να παρέχουν παιδαγωγικές δραστηριότητες ποιοτικές και δημιουργικές, ατομικές ή ομαδικές, να γεμίσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού.

Στο συγκεκριμένο έργο, η πλήρης ταύτιση της θεωρίας, ότι ένα παιδι για να εκφραστεί ελευθερα & να αξιοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του, χρειάζεται παιδοκεντρική προσέγγιση και στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των χώρων, αλλά και στην παιδαγωγική διαδικασία, δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες για να ολοκληρωθεί με επιτυχία ένας χώρος, που θα αποτελέσει το μέσο για ατέλειωτα ταξίδια δημιουργίας των παιδιών.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά αρχιτεκτονική μελέτη ολικής ανακαίνισης κτιρίου, από πρώην χρήση της Κρεαταγοράς Αριδαίας, σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά, συνολικού εμβαδού  200 τ.μ.  με συνολική διάρκεια έργου 4 μήνες, που πραγματοποιήθηκε το έτος 2020, από το αρχιτεκτονικό γραφείο παιδοκεντρικού σχεδιασμού BabyEcoDesign

Βασικό αντικείμενο της μελέτης ανακαίνισης του συγκεκριμένου έργου, αποτέλεσε η ανακατανομή & διαμόρφωσης της εσωτερικής δομής της κάτοψης με παιδοκεντρικό σχεδιασμό και ο ολικός επαναπροσδιορισμός του λειτουργικού & αισθητικού χαρακτήρα της, έτσι ώστε το σύνολο του χώρου να καλύπτει λειτουργικά και ποιοτικά τις ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών.

Αναφορικά με την λειτουργικότητα, η χωρική οργάνωση των χρήσεων αναπροσαρμόζεται με την ομαδική ταξινόμηση των λειτουργιών, τοποθετώντας το χώρο υποδοχής – αναμονής καθώς και τους βοηθητικούς χώρους στον κεντρικό άξονα. Αριστερά & δεξιά του κεντρικού άξονα τοποθετούνται οι 2 κύριες αίθουσες απασχόλησης ενιαίας προσέγγισης, που προωθεί την ευελιξία των καθημερινών δραστηριοτήτων των παιδιών.

Οι προγραμματικές απαιτήσεις του έργου, όρισαν το σύνολο των χώρων, που αποτελούνται από: Χώρο Εισόδου-Αναμονής, Αίθουσα 1 Δημιουργικής Απασχόλησης, Αίθουσα 2 Μουσικοκινητικης-Θεατρικής Αγωγής, WC Παιδιών, WC ενηλίκων & Γραφείο Εκπαιδευτικών.

Μια μεγαλη προκληση στο συγκεκριμένο έργο αποτέλεσε η ορθή χρήση του φυσικού φωτισμού, κυρίαρχος παράγοντας στον παιδοκεντρικό σχεδιασμό. Στην  πρώην χρήση των χώρων ως κρεαταγορά, ο φυσικός φωτισμός καλυπτόταν από δυο μόνο παράθυρα στην κύρια όψη του κτιρίου και σταματούσε με ψευδοροφή στα 3 μέτρα ύψος. Η αποξήλωση της ψευδοροφής και η δημιουργία κλιμακωτής οροφής από 5.8μ ύψος στα 4μ. τελικό ύψος, καθώς και η δημιουργία φεγγιτων κατά μήκος του διαδρόμου αλλά και των αιθουσών, πρόσθεσε άπλετο φυσικό φως κατά μήκος όλων των χώρων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην επιλογή των υλικών με στόχο την ασφάλεια των παιδιών,  τη βελτιστοποίηση των συνθηκών δημιουργικής απασχόλησης, την αύξηση των ερεθισμάτων στα παιδιά, αλλά & την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.

Κεντρική ιδέα και αυτού του έργου, ήταν ο σχεδιασμός ενός παιδικού χώρου,  όπου η λειτουργικότητα παντρεύεται με την αισθητική αβίαστα και δημιουργείται ένας χώρος για παιδιά, όπου οι ίδιοι οι χρήστες του χώρου, τα ιδια τα παιδιά ‘ορίζουν’ το χώρο και όχι αντίστροφα.